Upravit stránku

Trendy, které na nás budou padat jako listí ze stromu: AI a hybridní řízení

V jarním vydání o tom byl článek a realita dnešních dnů to jen potvrzuje. Je vcelku jedno jakou roli a u jakého klienta momentálně zastáváš, stejně se budeš všude setkávat s tématem automatizace a to nejčastěji s využitím AI nástrojů. Jak pokročila dostupnost těchto technologií, vidíme je všude kolem - mám pocit, že každý SW nástroj mi nyní nabízí upgrade licence, který mi do toho konkrétního nástroje implantuje AI pomocníka. Je jedno, jestli je to Confluence, Google workspace, Microsoft Office nebo libovolné CRM... Nikdo si nenechá ujít tuto příležitost navýšit měsíční fee za licenci o 5 až 10 dolarů. Otevírá se tím obrovský prostor pro zjednodušení naší práce - právě tou integrací dochází k tomu, že nástroje začínají být mnohem použitelnější a užitečnější. Pokud vás AI a automatizace také pohlcují, rozhodně nepřehlédněte workshopy Jakuba Vovese, o kterých bude ještě zmínka v sekci o vzdělávání.

Nakonec automatizace a zapojení AI se nevyhýbá ani Projectmanovi. Již od října se setkáte s novou verzí BOBa (našeho Back Office Bota, o kterém byl článek v minulém čísle). Vy uvidíte zejména nový front-end; webový formulář pro upload faktury a měsíčních podkladů, který nahrazuje předešlé zasílání faktur mailem a hned validuje správnost formátu předaných podkladů. Nová verze BOBa však pracuje jinak také na pozadí - při vyčítání údajů z výkazů nově zapojuje ChatGPT a zvyšuje se tak úspěšnost strojového zpracování.

Druhý trend, o kterém jsme psali v létě a který bude všudypřítomný jako listí na chodníku je hybridní projektové řízení. Přijde mi to jako vítězství zdravého rozumu a nebo evoluční poučení se ze všech bolestných agilních transformací ve firmách; každopádně důležité je, že už tu nemáme debaty jestli adaptivní nebo prediktivní řízení změn, ale máme tu debaty, jak co nejlépe využít z obou světů to, co je pro projekt, program nebo celé portfolio a potažmo firmu nejvýhodnější. Pokud vás toto téma zajímá, tak níže nepřehlédněte akademii Pavla Humpolce, který o hybridním přístupu k řízení projektů mluvil už před dvěma lety na večerním workshopu u nás v Lidické a od té doby o něm mluví na svých školeních a přednáškách (naposledy tento týden na Project, Agile & Leadership).

Seberozvoj: najdi si čas na sebe, čas “nabrousit pilu”

Už v předchozím odstavci jsem zmínil některé vzdělávací aktivity, které v souvislosti a aktuálními trendy pořádáme, a které ti doporučuji zvážit a nebo nabídnout tvým kolegům, kteří by je uvítali.

Zcela vážně chci ale zmínit, že někteří z vás stále nemají vyčerpané kredity na vzdělávání na letošní rok, a to je skoro až škoda! Jako tradičně se s vámi během podzimu potkají vaši patroni a kromě zpětné vazby na spolupráci budou s vámi řešit i váš rozvoj. Moje dobrá rada zní: nečekej na patronskou schůzku a najdi si, jak svoje kredity na vzdělávání využiješ. Kompletní pravidla a návody najdeš na extranetu. Důležité a letos nové pravidlo je, že své výhody za kredity musíš objednat u našeho Back Office nejpozději do 30. listopadu s tím, že samotnou aktivitu lze realizovat do konce roku stejně, jako tomu bylo i dříve. Reagujeme tím na  loňskou situaci, kdy požadavky na uplatnění kreditů chodily ještě o Vánocích, kdy se Back Office musí plně soustředit na činnosti konce roku.
 
Tak neváhej, vybírat můžeš nejen z kompletní podzimní nabídky vzdělávání od Projectmana!

Největší taháky podzimu zde:
Osobní produktivita pro PM s ChatGPT 4o ONLINE (3.10.)
Hybridní projektové řízení (9.10.)
Podvečerní akademie projektového řízení (23.10.2024 17:00 - 11.12.2024 20:00)

Spolupráce s Karlem Smutným:
Scrum Master Dōjō (4. 10. 2024 - 5. 6. 2025 17:00)
Professional Scrum Master™ (10. - 11.10.)
Professional Scrum Facilitation Skills™ (4.10.)

Jsme komunita Projectman: podpora v businessu i mimo něj

Podzim je také sezona pro náš business. Máme plné ruce práce s prodloužením smluv a zajištěním objednávek na běžící projekty. Pokud se tě to týká, bude s tebou patron nebo account manager klienta v kontaktu.
 
Je to ale také sezona, kdy se plánují nové projekty u klientů a o tom je třeba včas vědět a nové příležitosti uchopit. V tomto ohledu spoléháme také na tebe - i ty jsi naším “tykadlem” u stávajícího klienta, možná máš spoustu známých u našich potenciálních klientů a díky poptávkám, které na tebe chodí, víš i o příležitostech potenciálně zajímavých pro jiné Projectmany z komunity. Jak říká Jirka Tonar: “Každý Projectman je součástí accountského týmu u klienta”.

Vidíte to tak také? Chcete se zapojit? Jak?

Jako první krok navrhuji, abys světu dal vědět, že jsi součástí Projectmana. Třeba na LinkedIn tím, že ve své pracovní historii doplníš jednu “Experience” s Projectmanem v roli “Company”.

Stejně tak budeme rádi, podělíš-li se o svou (dobrou) zkušenost s námi i na Googlu.

Dále je dobré vědět, že Projectman nabízí svoje služby v oborech projektové a agilní řízení, business analýza, User Experience, Data & AI a to formou CONSULTING - pomáháme definovat potřebu a navrhnout řešení; OUTSOURCING - dodáme potřebné kapacity pro delivery změny a EDU (vzdělávání) - pomůžeme se zlepšováním know-how v týmu klienta. V květnu jsme na toto téma měli setkání, kde jsme probírali proč a jak společný obchod dělat. Pokud tě akce  minula a zajímá tě to, ptej se - svého patrona nebo kohokoliv ze sales týmu nebo si o tom popovídej na neformální části některé z podzimních akcí. Pokud máš  zájem se do přinášení příležitostí zapojit, jsme připraveni s tím pomoci, vše vysvětlit a podpořit tě.

Akce jsem zmínil jako oslí můstek na závěr článku a k poslednímu bodu, který patří do Projectmanova průvodce podzimem. Nejen prací je živ člověk a tak vězte, že na všech eventech, které připravujeme, bude prostor se jen tak potkat a pohovořit si. Nebudu je tady znovu vypisovat, upoutávky na ně jsou jako tradičně přímo v mailu Projectman LIFE a dole níže graficky zobrazeny chronologicky na časové ose. Tak otevři kalendář a ulož si ty, které tě zaujaly nejvíce. Není v silách nikoho, navštívit je všechny, a není to cílem, ale věřím, že alespoň na vánočním večírku se sejdeme ve velkém počtu.

Do té doby přeji hezké babí léto, fajn mlhavá rána a nakonec i krásně bílé víkendy!
Za celý tým Projectman, Petr Veselý

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti