Upravit stránku

AI, AI, AI 

Jak poznáte na konferenci, že přednáška bude o AI? Před místností stojí fronta jak za socíku na banány. Není divu 66% of leaders say they wouldn't hire someone without AI skills.

Co tedy s tím - jděte s dobou, promptujte, testujte nástroje. Pokud to chcete mít tzv. předžvýkané, zaregistrujte se na náš podzimní workshop s ChatGPT 5.0

Hybridní coming out

V minulých letech probíhala v řadě firem velká agilní revoluce s nespornými přínosy. Agilita přinesla větší orientaci na zákazníka, zlepšenou Net Promoter Score, větší flexibilitu dodávek a spokojenost týmů. 

Když se však podíváte pod pokličku, zjistíte, že ne všechny změny a projekty jsou řízeny agilně. Ve firmách chybí end-to-end týmy, řeší se legislativní projekty, výměny infrastruktury. A do projektů se dostávají prvky prediktivního řízení. 

Hybrid není stříbrná kulka, která nahradí agile a waterfall. Každý projekt potřebuje trochu jiný přístup na škále mezi agile a predictive. 

One size fits all fallacy

Jak si tedy zvolit správný přístup? 

SNADNÉ ≠ POTŘEBNÉ

EFEKTNÍ ≠ EFEKTIVNÍ

V každém projektu musím podchytit klíčové fundamenty a zvolit, zda použiji prediktivní nebo agilní fundament, nikoliv, že si zvolím postupy, které jsou jednoduché a prohlásím to za hybrid. 

Příklady fundamentů a jejich řešení v prediktivním a agilním přístupu:
FundamentPrediktivní přístupAgilní přístup
Project CharterFormální dokumentace stanovující cíle, rozsah a účastníky projektu

Obvykle není používán, spíše se spoléhá na vision statement nebo product backlog

Risk Register

Detailní registr rizik s plány na mitigaci

Rizika jsou řešena průběžně, často prostřednictvím retrospektiv a přizpůsobení

WBS

Hierarchický rozpad práce, který rozdělí celý projekt na menší, zvládnutelné části. Často mnohoúrovňové.

Organizuje úkoly do logických celků – minimálně na úrovni Epic->User story. Ale I Epicy je možné dale organizovat do logických iniciativ, schémat, …
Customer feedback

Získávání zpětné vazby na klíčových milnících

Průběžná zpětná vazba v každém sprintu

Ground RulesStanoveny na začátku projektu, často formální a pevnéStanoveny týmem, flexibilní a přizpůsobitelné

 

Hybridní přístup, klade daleko větší požadavky na PMO a členy týmu. Musím mít zvládnutý prediktivní i agilní repertoár a umět zvolit správnou kombinaci postupů pro každý konkrétní projekt. 

Přijďte se nachytřit na náš workshop:

Měkké dovednosti

Jaký je rozdíl mezi dobrým a skvělým projektovým manažerem? Měkké dovednosti! 
Schopnost komunikovat napříč firmou, být empatický, řešit konflikty, ovládat emoce. Skvělí projektoví manažeři umí motivovat svůj tým, aby dosáhl nejlepších výsledků. Rozpoznávají individuální motivace členů týmu a využívají je k podpoře angažovanosti a produktivity. Projekty se často setkávají s nečekanými změnami a skvělí manažeři musí být schopni rychle a efektivně přizpůsobit plány a strategie. Adaptabilita zahrnuje flexibilitu v přístupu k řešení problémů a ochotu přijímat nové metody a technologie​.

  • Budete úspěšnější, když se naučíte vyjednávat, ovlivňovat stakeholdery a držet emoce na uzdě. 
  • Lidé k vám budou vstřícnější, když je lépe pochopíte, budete znát jejich potřeby a přání a podle toho s nimi komunikovat. 
  • Budete víc v klidu, když se naučíte snižovat svůj stres, řešit konflikty a úspěšně vést lidi. ​
  • Nevyhodí vás z práce
     

Přijďte na náš kurz Stakeholder management jako softová disciplína:

Lektorka Katka Přibilová je vystudovaná psycholožka, pracuje v korporátu na manažerských pozicích včetně PM a dokáže výborně spojit novinky z moderní psychologie s business realitou.

Antifragilita

Antifragilní systémy se posilují ze stresu, šoků, volatility a nejistoty. Zlepšují se a stávají se silnějšími, když jsou těmto faktorům vystaveny.
 
Antifragilita není robustnost (resilience) - robustnost: Robustní systémy mohou odolávat šokům a stresům bez rozbití. Nicméně z nich neprofitují; zůstávají stejné.

O konceptech Antifragility píše Nasim Nicholas Taleb ve své knize Antifragilita.

Barbell Strategie

Barbell Strategie je investiční přístup, který kombinuje extrémní konzervatismus s extrémním rizikem. Taleb navrhuje vložit 85-90 % prostředků do extrémně bezpečných investic (aby se předešlo ztrátě) a zbývajících 10-15 % do vysoce spekulativních sázek. Tímto způsobem potenciální zisky z malých rizikových investic mohou převážit ztráty, zatímco většina prostředků je chráněna.

  • Nebojte se omezeně riskovat. Dělejte MVP i s tím, že část výstupů zahodíte. Učte se prohrávat, ale tak, abyste nepřišli o vše. Každá prohra vás zocelí a budete více antifragilní.

Optionalita

Optionalita je vlastnost mít širokou škálu možností a příležitostí, které lze využít, když se podmínky příznivě změní. Znamená to mít možnosti s malým rizikem, ale velkým potenciálním ziskem. V životě i podnikání udržování optionality umožňuje flexibilitu a schopnost přizpůsobit se neočekávaným změnám.

  • Už není v módě T-shaped, ale “hrábě-shaped”. Rozšiřte si dovednosti o agile, design thinking, customer journey, business analýzu, user experience. 

Problém Krocana

Problém Krocana ilustruje riziko zaměňování krátkodobé stability za dlouhodobou bezpečnost. Krocan je krmen a dobře ošetřován 1000 dní, což ho přiměje věřit, že život je bezpečný a bude pokračovat stejným způsobem.  1001. den je poražen. Jen proto, že něco bylo stabilní, neznamená to, že to tak bude i nadále. Toto zdůrazňuje nebezpečí ignorování vzácných, vysoce dopadových událostí (Černé Labutě)*

*Pojem a potažmo koncept  Černé Labutě popularizoval Nassim Nicholas Taleb ve své knize "Černá labuť: Následky vysoce nepravděpodobných událostí". Jedná se o Extrémně vzácné a nepředvídatelné události s obrovským dopadem, které lidé mají tendenci zpětně racionalizovat. Jako např. finanční krize v roce 2008, teroristické útoky z 11. září 2001, pandemii COVID-19.
 

Poděkování: 
Ve článku byly použity myšlenky a podklady z workhopů a přednášek Pavla Humpolce, America Pinta, Ondry Kavuly, Petra Holáška a knihy Nasima Nicholase Taleba Antifragility. 

Máte - li jakoukoliv další inspiraci, budu rád za nasdílení na petr@projectman.cz

Ať Vás antifragilita provází!

Petr Janiš

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti