Upravit stránku

Jako experti na projekty a řízení už to “slovo z titulku” slýcháme dost dlouho. A jsme z něj trochu unavení. Skoro bych řekl, že jsme na něj občas až alergičtí :)

Dodnes je živnou půdou pro nejasná očekávání, falešnou mantrou pro změnu či zástěrkou pro chaos. Jasně, ne všude; ale často ano.

A proto jsme si ho zkusili zakázat! Odteď prostě nezazní ..

A zkoušíme to nejen na sobě, ale i směrem ke klientům. Ať už jsme v obchodní nabídce, nebo workshopu o řízení. Představte si, že potřebujete hodinu debatovat přístup k “té transformaci”, nebo ladění fungování zrovna přeskládaných (a ne úplně skvěle doručujících) vertikálních teamů. A prostě nesmíte ten všemocný termín vyslovit.

Vede to k jedné zajímavé a skvělé věci - stakeholdeři musí konkrétněji a lidskou řečí, ideálně na příkladech, popsat, co že od toho přesně očekávají. Jak by chtěli, aby věci a lidi  fungovaly. Jaká by ideálně byla jejich společnost? Většina nedorozumění uvnitř firmy či mezi firmou a jejím dodavatelem se velmi rychle ukáže a ideálně i vysvětlí.

Najednou jste na meetingu, kdy se neřeší, jak být více “vy víte jací”. Ale kde se debatuje a vymýšlí, jak udělat, abychom:

  • novinky a inovace dodávali na trh rychleji, protože konkurence to umí dvakrát tak často
  • neplánovali už nikdy na rok, když se tolik věcí kolem nás tak rychle mění; protože  musíme plánovat maximálně na kvartál a i to je moc (vždyť se podívejte, kolik věcí z minulého roku už fakt dneska nemá cenu ani dodělávat)
  • že chceme méně ladit interní procesy a více si vylepšovat náš produkt a službu ..
  • .. a že to chceme dělat co nejvíce dle hlasu zákazníka, který se co nejrychleji musí dostat nezkresleně přímo k lidem, co službu dodávají

No a protože je to nakonec všechno o lidech, tak také potřebujeme:

  • oživit u middle managementu a produktových leaderů samostatnost, tah na branku. Aby se nebáli dělat změny a rozhodnutí. Aby byli trochu jako podnikatelé (protože dobře chápou, kam celá firma chce jít a baví je to tlačit)
  • mít samostatné lidi v týmech a nestát jim nijak v cestě; aby dělali to, v čem jsou nejlepší a co jim jde nejsnáze. Protože tak toho udělají nejvíc.
  • a umožnit jim bez velkých překážet se rozvíjet a hledat si nové výzvy uvnitř firmy. Protože tak je to bude bavit a proto nám tu i déle vydrží!

Určitě by šlo pokračovat. Ale řekněte, kdo by to nechtěl. Který CEO by nesouhlasil, že chce mít firmu, která je podobná té dle bodů výše.

A pro většinu bodů najdete způsoby a techniky, jak se v tom zlepšit a jak si zlepšení změřit. A ano, některé ty metody budou mít v názvu i ono zakázané slovíčko.

Měřit ale budete nakonec tím, jak máte spokojeného zákazníka a jaká máte business čísla, ne tím, jak moc jste ag… (uf, málem jsem se neudržel)

Tak to příště v teamu či se zákazníkem taky zkuste. Zakažte si to slůvko a popisujte co proč tím myslíte. Kdo se neudrží, dá do pokladničky 20 Kč a můžete je použit třeba na retrospektivě).

Agile

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti